Pagaidu logi dolgostrojam DIY

Iepriekšējā būvniecības sezona straujiem soļiem sāka beigties un bija jādomā kā būvi pasargāt no nevēlamiem laika apstsākļiem. Arī pašam bija apnicis tas patstāvīgais caurvējš. Gribot negribot bija jādomā kā aiztaisīt neaizmūrētos caurumus, proti, logus un durvis. Dībeļošanu gāzbetonā jau atmetu pašā sākumā, jo lai tie dībeļi turētu rāmi ar plēvi + mainīga vēja slodzi, ir diezgan pamatīgi jāiegulda līdzekļi/nervi/laiks. Tas nav tā vērts, lai pēc tam to sauktu par pagaidu konstrukciju. Līdz ar to izdomāju pavisam vienkāršu sistēmu, kā bez dībeļiem iegūt ļoti stabilu pamatni plēves (un netikai) loga konstrukcijai. Tās pamatā ir saplākšņa gabals un trīs gabali atgriezumi no latojuma latām. Izmēri redzami bildēs zemāk. Brusiņas pie saplākšņa saskrūvētas tā, lai divas no tām turētu saplāksni pareizajā vietā, savukārt trešā brusiņa turēs loga konstrukciju. Uz katru caurumu, ko vēlamies aiztaisīt, saliekam četrus šādus elementus- divus katrā sānā. Tālāk pa pāriem pretējos elementus iespīlējam vai saskrūvējam kopā ar vēl vienu brusiņu. Pēc tam uzsitam sev pa plecu, jo esam ieguvuši stabilu konstrukciju plēves logiem.

Ar pašu plēvi var izpausties kā nu kuram tīk. Man tīkamākais variants likās ņemt plēvi platumā ar ~25cm rezervi uz katru sānu, to rezervi uzrullēt uz latas un tad vienu latu uzreiz pieskrūvēt tās vietā. Otru sarullēto latu jau skrūvēju ar galdnieka spīļu palīdzību- sarullēju, ar spīlēm pievilku pie sagatavotā rāmja un tad pieskrūvēju. Rezultāts redzams bildēs.

Šeit citi logi no ārpuses. Lielākajam (~3×2.6m) ievietoju papildus stiprinājumu vidusdaļā.

Šeit no iekšpuses.

Te terases durvis no plānā osb (laikam 10mm), kas man nevajadzīgs mētājās pa kājām. Kaut osb plāns, tas mierīgi ir izturējis visus lielos vējus bez problēmām. To pašu var arī teikt par plēves variantu.

Šis ieraksts tika publicēts Uncategorized. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

5 Responses to Pagaidu logi dolgostrojam DIY

  1. Jōņs saka:

    Visu cieņu par inženiertehnisko risinājumu! Par skrūvēšanu gāzbetonā- varu padalīties ar savu pieredzi. Ideālais variants, protams, ir izmantot gāzbetonam paredzētu dībeli. Man vislabāk patīk Fischer GB8, kurus esmu aprakstījis savā blogā pie pārvākšanās un iekārtošanās- uzkarināju uz šādiem dībeļiem aizkaru stangas- stāv vēl šodien, neskatoties uz to, ka viens pusotrgadnieks tos aizkarus diendienā rausta. Lētākā pagaidu variantā var izlīdzēties ar vidēji garām kokskrūvēm (100mm un uz augšu), skrūvējot 45 grādu leņķī attiecībā pret sienu, katra skrūve vērsta uz savu pusi. Šādi esmu piestiprinājis n-tos plauktus garāžā- turās pārliecinoši. Galvenais ir nesasteigt un nepārvilkt- ja aprausi vītni, tad viss darbs vējā- velc ārā skrūvi un skrūvē blakus. Skrūves jāpievelk TIKAI ar roku- uz izjūtām…

    Publicējis 1 person

    • Gertners saka:

      Esi provējis depo gāzbetona “skrūvējamos” dībeļus? Tie ir reizes 4 lētāki par fischera. Man logiem un fasādei plānojas nu ļoooti daudz dībeļu (~700 gb) un galīgi neceļas roka uz fišeriem.
      Skrūves un dībeļus negribēju izmantot arī tāpēc, ka pēc tam tas viss ir jāņem nost un paliktu diezgan sačakarēta virsma ailei, kas pēc tam atkal būtu jāapstrādā!

      Patīk

  2. Ivars saka:

    A kapēc gāzbetona skrūves nav izskatītas kā variants? Mīkstajā ecotermā viss turas, ja uzmanīgi skrūvē. Parastājā gāzbetonā vispār nekādu problēmu.

    Patīk

  3. Gertners saka:

    Neesmu ar tām vēl iepazīstinājies. Pirmā skatienā arī liekas ka tas ir viens no dārgajiem variantiem

    Patīk

    • Jōņs saka:

      Ir jau gan dārgas viņas. Paprovēju- neredzu baigo atšķirību no parastām kokskrūvēm ar resnu vītni. Tik tas, ka pašas skrūves diametrā resnākas un tizlākas- grūtāk savietot ar plauktu stiprinājumiem. Galvenais ir skrūvēt uzmanīgi.

      Patīk

Komentēt