Pirmā un otrā gāzbetona rinda

Viss darbs sākas ar to, ka iefrēzēju vertikālās gropes universal blokiem. Tas man dod iespēju noslēgt gaisa kustību vertikālajās šuvēs arī pēc bloku pielīmēšanas.

Mērot diognāles un malas, stūros uz mūrjavas tika izlīmeņoti pirmie bloki. Šeit iespējams nedaudz nohaltūrēju, jo atlikt vienāda garuma malas un tai pat laikā arī vienādas diognāles ir diezgan piņkerīgs pasākums. Beigās viena no malām tomēr sanāca garāka par kādiem 8mm un viena diognāle garāka par kādiem 15mm. Vai tas uz 17+ metru garu diognāli ir ok vai rupja kļūda, to nemācēšu teikt.

Novelkot auklu uz atliktajiem stūriem  tika secināts, ka pat uz 10 metriem aukla vidusdaļā ieliecas vismaz pa 5mm (bilde ar leņķi). Līdz ar to nācās pastutēt auklu ik pa pāris metriem.  Es izmantoju divas auklas- viena rāda vertikālo līmeni un otra horizontālo līmeni.

Pēc mūrjavas specifikācijas tā jāliek vismaz 1cm biezā slānī un ne biezākā par 4cm. Man viens no stūriem bija sanācis augstāks nekā pārējie stūri un līdz ar to tajā tika 1cm bieza mūrjava un visur citur 2-3cm bieza kārta. Man kopā izgāja kādi 16 maisi gatavās mūrjavas.

Slīpēšana tika veikta ar kārtīgu paštaisītu instrumentu- nelielā leņķī salīmētiem metāla zāģīša asmeņiem. Instrumenta kopējās izmaksas ir tik cik maksā paši zāģīši. Šāds verķis slīpē vienkārši ideāli, ir pieteikami plats un garš, labi tur līmeni utt. Pēc pāris rindām paliek nedaudz grūtāk slīpēt, jo zobiņi praktiski nodiluši, bet tik un tā darbs iet uz priekšu.

Pēc bloku virsmas noslīpēšanas sākas nākamais posms- armatūras iefrēzēšana. Lai armatūra labi turētos blokā, tad jāievēro šādas tādas nianses- armatūrai vajadzētu atrasties vismaz 5cm no bloka malas un gropei vajadzētu būt vismaz 2x2cm ja to aizpilda ar bloku līmi vai vismaz 4x4cm ja to aizpilda ar mūrjavu. Man bija depo pirktā 20+mm frēze un ar to tika iefrēzēta aptuveni 20mm dziļa grope.

Visas gropes es aizpilīju ar pelēko līmi, kas ir stipri lētāka par balto! Novēroju, ka gāzbetona līme žūšanas laikā būtiski sasēžas, tāpēc nākamo rindu līmēju tikai pēc  pelēkās līmes izžūšanas.

Uz vietas tika uzmeistarota uzparikte vienmērīgai līmes padošanai. Kā jau es minēju, es vertikālās šuves aizpildu vēlāk un līdz ar to šāda līmes padošanas kaste bloku līmēšanas ātrumu praktiski pieckāršo un notecējumi arī gandrīz vai nav.

Šis ieraksts tika publicēts Uncategorized. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

7 Responses to Pirmā un otrā gāzbetona rinda

  1. Žetons par līmes kasti 🙂

    Publicējis 1 person

  2. Ivars saka:

    Izskatās labi un kārtīgi. Es tikai nesaprotu, kāpēc tik ļoti gribi tās vertikālās gropes? No mūrēšanas viedokļa, cik pats esmu izmēģinājis roku, gropes tā īsti neko nepaātrina. Saliec rindā blokus un ar to pašu vadulu uzvelc līmi uz vertikālajām plaknēm – būtībā tas pats darba apjoms kā braukt ar frēzi.

    Patīk

    • Gertners saka:

      Tur ir vairāki iemesli kāpēc tā rīkojos. Kas uzreiz nāk prātā ir tas, ka man nav attiecīgā līmes kaste vertikālajām šuvēm un pirkt/taisīt vēlvienu un operēt vienlaicīgi ar divām es negribu un vienkārši rievoto špekteļlāpstu neuzskatu par variantu. Otrkārt, ja bloks labi noliekās, tad man vertikālās šuves sanāk ar tuvu nullei spraugu => tīri teorētiski ir mazāks aukstuma tilts un noslēdzot gaisa kustību ar vertikālām šuvēm gaisa kustībai un aukstuma tiltam vispār nevajadzētu būt kā tādam. Un tas, ko es vēljoprojām nesaprotu- kā var ielīmēt mazos gāzbetona klucīšus tā, lai pilnībā noslēgtu gaisa kustību pa vertikālajām šuvēm gadījumos, kur līme būtu jāliek uz 3 malām. Ar iefrēzējumiem uz 2vām malām un līmi uz horizontālās virsmas tas ir ļoti vienkārši izdarāms!!!

      Publicējis 1 person

      • Starp citu, vai pēc fenšui nebija pareizi līmēt ar dalīto šuvi, nevis pilna platuma? Es par horizontālo virsmu.

        Patīk

      • Gertners saka:

        Runā jau ka šuve līdz 3mm nerada ievērojamu aukstuma tiltu. Esmu redzējis atdalītās šuves kad strādā ar mūrjavu vai ar ļoti platu gāzbetonu (50cm) uz līmes, bet tur visticamāk ka tas ir darīts līmes taupīšanas nolūkā.

        Patīk

  3. Andris saka:

    Šitais paštaisītais verķis līmes ieklāšanai labs, bet labi, ka sev iegādāju ražotāja kasti. Ražotāja lobētā kaste dārga, bet to var ērti pārcilāt ar visu līmes pļeku – tas īpaši palīdz, ja ir īsas sienas, kur palīmē 1-2m un tad pārcilā. Blokus horizontālajā plaknē izdodas noturēt? Šādi uzklāta līmjava līmeņošanai padodas? kautkādas pretrunas – vertikālās šuves aizlej pēctam, jo tad ir mazāks aukstuma tiltiņš, bet horizontālās šuves līmi liec visā platumā, jo radītais aukstuma tiltiņš ir maznozīmīgs 😉

    Veiksmīgu sezonu!

    Patīk

    • Gertners saka:

      Par aukstuma tiltu es neteicu, ka tā tas ir, tik ka runā ka neesot ievērojams. Kas nu kuram ir/nav ievērojams. Plakni līmeņot ir pagrūti, bet domāju, ka tas nav atkarīgs no līmes kastes. Ja piešaujas, tas īsās sienas jeb pāris bloki arī labi sanāk līmēt!

      Patīk

Komentēt